Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Dolnośląskie smaki na początek Europejskich Dni Dziedzictwa

Rozpoczęły się Europejskie Dni Dziedzictwa. Także w Muzeum Archeologiczno-Historycznym w Głogowie. Motywem przewodnim tegorocznej edycji przedsięwzięcia są „Smaki dziedzictwa” i właśnie dolnośląskim smakom poświęcony był wykład przygotowany przez Annę Wawryszewicz, etnologa z Działu Organizacji Wystaw i Edukacji MAH, który odbył się w minioną sobotę.

Co trafiało na stoły Dolnoślązaków przed stu i więcej laty? Okazało się, że królowały na nich wszelkiego rodzaju zupy. – To była podstawa codziennej kuchni. Głogowskim specjałem była zupa piwna zaciągana mlekiem i roztrzepanymi jajkami, zwana „matke”. Na specjalne okazje, na przykład na rodzinne uroczystości, przygotowywano potrawę o nazwie „śląskie niebo”. Było to mięso duszone w owocach i przyprawione cynamonem. Obowiązkowym dodatkiem do niego były kluski gotowane w owocowym musie. Dziś taką potrawę można zjeść na przykład w Berlinie – opowiadała Anna Wawryszewicz.

Sobotni wykład był pierwszym z cyklu przygotowanego przez Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Głogowie. Na kolejne spotkania ze „Smakami dziedzictwa” zapraszamy w sobotę, 18 września. Paulina Lemańska z Działu Regionalistycznego MAH opowie o związkach głogu z Głogowem, natomiast szlakiem dawnych głogowskim restauracji poprowadzi Agnieszka Górska. Wykłady rozpoczną się o godzinie 13.00. Zapraszamy.

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2021-09-13 11:59przez:
Opublikowano:2021-09-13 00:00przez: Maciej Iżycki
Podmiot udostępniający: Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Głogowie
Odwiedziny:1032

Rejestr zmian

  • Brak wpisów.