Dolnośląskie smaki na początek Europejskich Dni Dziedzictwa
13 września 2021
Rozpoczęły się Europejskie Dni Dziedzictwa. Także w Muzeum Archeologiczno-Historycznym w Głogowie. Motywem przewodnim tegorocznej edycji przedsięwzięcia są „Smaki dziedzictwa” i właśnie dolnośląskim smakom poświęcony był wykład przygotowany przez Annę Wawryszewicz, etnologa z Działu Organizacji Wystaw i Edukacji MAH, który odbył się w minioną sobotę.
Co trafiało na stoły Dolnoślązaków przed stu i więcej laty? Okazało się, że królowały na nich wszelkiego rodzaju zupy. – To była podstawa codziennej kuchni. Głogowskim specjałem była zupa piwna zaciągana mlekiem i roztrzepanymi jajkami, zwana „matke”. Na specjalne okazje, na przykład na rodzinne uroczystości, przygotowywano potrawę o nazwie „śląskie niebo”. Było to mięso duszone w owocach i przyprawione cynamonem. Obowiązkowym dodatkiem do niego były kluski gotowane w owocowym musie. Dziś taką potrawę można zjeść na przykład w Berlinie – opowiadała Anna Wawryszewicz.
Sobotni wykład był pierwszym z cyklu przygotowanego przez Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Głogowie. Na kolejne spotkania ze „Smakami dziedzictwa” zapraszamy w sobotę, 18 września. Paulina Lemańska z Działu Regionalistycznego MAH opowie o związkach głogu z Głogowem, natomiast szlakiem dawnych głogowskim restauracji poprowadzi Agnieszka Górska. Wykłady rozpoczną się o godzinie 13.00. Zapraszamy.
Metryczka
Wytworzono: | 2021-09-13 11:59 | przez: |
---|---|---|
Opublikowano: | 2021-09-13 00:00 | przez: Maciej Iżycki |
Podmiot udostępniający: | Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Głogowie | |
Odwiedziny: | 1032 |
Rejestr zmian
- Brak wpisów.